Hvor mye lommepenger til barn?

De som har barn havner ofte i mange dilemmaer og ett av dem omhandler naturligvis lommepenger. Hvor mye lommepenger skal barna få? Skal de få lommepenger i det hele tatt? Må de jobbe for lommepengene?

Spørsmålene omkring dette temaet er mange, og i denne artikkelen skal vi forsøke å drøfte disse på en så god måte som mulig.

Hvor mye lommepenger til barn
Det kan være vrient å finne ut om man skal gi lommepenger i det hele tatt til barna, eller å finne ut hvor mye penger man eventuelt skal gi dem.

– Kan jeg få lommepenger?

Vi har nok alle vært i den situasjon hvor barna våre begynne å spørre: ‘Kan vi begynne med lommepenger? Please! Jeg kan jobbe for dem’? Høres kjent ut? Joda, og du er garantert ikke alene om dette. Hvordan man skal svare på dette spørsmålet er derimot litt vanskeligere, for det finnes jo ingen fasit på hvordan man skal løse dette. Noen gir ikke lommepenger, mens andre øser ut av lommene sine til barna.

Mange kommer ikke til noen løsning i det hele tatt, og det er mange grunner til det.

Hvor mye lommepenger trenger barn? Burde vi gi deg ordentlige penger, altså sedler og mynt, eller bør man opprette en bankkonto? Hva med det minste av barna da?

Det finnes sikkert en enkel løsning på dette, men å finne et svar på dette mens man drar på jobb, sørger for at leksene blir gjort, sørger for at bøkene til biblioteket blir returnert, kjører til trening, alle er mett etc er ikke bestandig så lett.

Før eller siden må man tenke over dette temaet, og hvis du har et barn som har begynt å mase på lommepenger vil vi anbefale at du leser videre.

Lommepenger er en bra ting!

lommepenger barn sparing
Å gi barn lommepenger er viktig for å lære dem om forbruk og sparing.

At lommepenger er en god ting er egentlig godt å vite! Mange er nok bekymret med tanke på alt som skal betales i husholdningen for deretter å oppleve enda mer økonomisk press ved å gi barna lommepenger.

Det som er åpenbart er at det for barn helt ned i femårs-alderen er nyttig med lommepenger, og grunnen til dét er at de lærer seg verdien av penger og hvordan man skal håndtere penger.

Det hjelper dem i og med at det tvinger dem til å ta egne valg når det kommer til forbruk og sparing. Selv om man i husholdningen kanskje blir nødt til å kutte ned på noen utgifter for å få råd til lommepenger, så vil et slikt grep være verdt det å kunne gi barna en liten pengesum med jevne mellomrom.

La dem gjøre feil

Hvis du ikke lar barna gjøre dårlige valg med lommepengene sine, fra tid til annen i hvert fall, vil de ikke lære seg fordelene ved å spare. Hvis de ønsker å blåse alle pengene sine på noe som ikke kommer til å vare (f.eks. snop), er det bedre for dem å lære seg det på harde måten i stedet for at du forteller dem at de ikke for lov.

Feil vil føre til nyttig læring om fordelene med det som kan kalles for forsinket tilfredsstillelse.

Summen betyr ikke noe

Det som betyr noe når det gjelder lommepenger er at du finner en sum som passer til familiens økonomi og som er passende for dét som du forventer at de skal bruke pengene til. Hvis du forventer at pengene for eksempel skal dekke skolemat eller bursdagsgaver til venner burde beløpet være høyere enn om det kun dreier seg om lommepenger til en liten godteribit eller lignende nå og da.

Lommepenger og arbeidsoppgaver

Vi tenker følgende: ettersom arbeidsoppgaver i hjemmet er en uforanderlig del av livet som sjelden belønnes, så vil det å betale barna for å gjøre disse bare gjøre dem skuffet senere i livet. De vil oppdage at ingen vil kommer til å betale dem for å vaske sine egne klær, rydde på rommet eller lage sin egen mat. Slike ting er en del av livet og trenger ikke belønnes for å gjøres.

På den annen side: hvis lommepenger ikke er linket til arbeidsoppgaver i det hele tatt og simpelthen bare betales ut for ingenting, vil de også da møte på skuffelser – på en annen måte. De vil da plutselig en dag oppdage at penger faktisk ikke bare deles ut en gang i uken.

Det er en middelvei som etter vår mening er den fornuftige måten å gjøre det på: barn kan få lommepenger når alle de grunnleggende oppgavene er gjort, og da tenker vi på at de skal holde rommet ryddig, sette skolesekken på plass, legge klærne i skapet samt gjøre andre ting som de blir spurt om. Det trenger ikke å være et fokus på at det er arbeidsoppgavene som belønnes, men at de skal bidra i hjemmet med det de kan.

Fremtiden er digital, men kontanter er også viktig

Verden går utvilsomt i en retning hvor det ser ut til å bli fritt for kontanter i omløp, og dagens unge er sannsynligvis ikke vant til å håndtere fysiske penger. Men: det er fortsatt nytt for barn å kjenne på og se sedler og mynter, og se at det faktisk er et fysisk produkt med en verdi. For barn under 10 år kan en mellomvei være å både ha kontanter og kanskje et bankkort for barn. Å håndtere fysiske penger vil hjelpe dem til å få et grep om verdien på penger, selv om de bruket et kort eller Vipps.

I dag går det an å få Vipps også til de minste, og det kan være en god løsning for barnefamilier. Hvis du synes det er for tidlig med bankkort kan du meget vel holde deg til fysiske penger en god stund til!