Hvordan unngå reisesyke barn

Hvordan unngå reisesyke hos barn

Å reise med barn, enten det er korte eller lange turer, kan være både stressende og slitsomt. Ikke bare spør de kontinuerlig etter hver sving vi tar ‘om vi er fremme snart’ – de kan jaggu bli reisesyke også!

Hvis du tror at ditt barn er det eneste som har reisesyke, så kan vi berolige deg med at du tar feil. Her i denne artikkelen skal vi gi deg informasjon om reisesyke og noen tips for hvordan du kan redusere den.

Hva er reisesyke?

Reisesyke er vanligere hos barn enn hos voksne, og mange barn blir syke når de kjører bil. Barn under to år har som regel ikke dette problemet, og det er vanligst at det inntreffer når de er mellom 3 og 12 år.

Sterke lukter i bilen og svingete veier kan forårsake reisesyke. Følelsen kan bli enda verre hvis barnet leker med noe eller stirrer på noe spesielt. Reisesyke forsvinner som regel når barnet blir eldre.

Forskjellige typer reisesyke hos barn

Reisesyke kan rett og slett inntreffe i enhver bevegelse som er utilsiktet, og disse bevegelsene inkluderer:

1. Bilsyke
Bilsyke er en vanlig type reisesyke og man kan si at den kjennes igjen ved at man ikke klarer å lese i en bok eller titte på telefonen mens bilen kjører. Bil syke hos barn inntreffer om en følge av en sensorisk konflikt i hjernen, og det eksisterer flere forskjellige teorier om denne årsaken.

En teori sier at øyet observerer bevegelsen som bilen har, mens andre sanser merker at man samtidig sitter stille. Dette kan, da i teorien, skape en konflikt mellom øret og øynene. En annen teori sier at øynene vanligvis observerer innsiden av bilen som er stille, mens i øret registrerer bevegelsen mens bilen suser over bakker og humper.

2. Sjøsyke
Denne formen for reisesyke oppleves naturligvis når man befinner seg på havet – enten i kortere eller lengre tid. Barnet ditt kan kanskje føle seg litt kvalm og dette kan faktisk i enkelte tilfeller føre til det man kaller for ‘vertigo‘. Den sideveis rullende følelsen til båten / fergen eller følelsen når den synker ned i bølgedalene kan føre til sjøsyke.

Dårlige forhold på havet og ting som tåke kan ofte forverre sjøsyken hos barna.

3. Flysyke
Flysyke forekommer naturligvis når man reiser med fly, og dette er en form for reisesyke som forårsaken av opp- og ned-bevegelser i flyet. Små vinduer, skarpe bevegelser og skyer som blokkerer utsikten er alle ting som kan bidra til flysyke.

Disse tre typene med reisesyke hos barn forårsakes altså av bevegelser i to forskjellige retninger som for eksempel opp eller ned eller frem eller tilbake – samtidig.

Årsaker til reisesyke hos barn

Når barnet ditt reiser i bil oppstår det et avvik mellom den faktiske bevegelsen som registreres av organene og den bevegelsen som er forventet å inntreffe. Det uventede signalet skaper forvirring i hjernen, og dette igjen fører til reisesyke.

Her er et par ting som kan fremkalle reisesyke:
1. Trykkende / dårlig luft
2. Stirring på en bestemt ting lenge
3. Lesing av blad / bøker
4. Spilling på mobiltelefon / nettbrett

Tegn og symptomer på reisesyke

De vanligste tegnene og symptomene ved reisesyke inkluderer:
* Barnet begynner å gjespe mye
* Barnet blir stille og blek
* Blir rastløs
* Kaldsvetter
* Hodepine
* Svimmelhet
* Oppkast
* Kvalme
* Økt spyttutskillelse

Hvordan unngå reisesyke?

Reisesyke er vanskelig å stoppe når den først har inntruffet, så det er derfor bedre å forsøke å forebygge. Her kommer et par tips til hvordan unngå reisesyke hos barnet ditt hvis det er plaget med det.

1. Få barnet til å spise mat før eller underveis på turen. En tom mage kan få barnet til å føle seg syk og vil kunne fremkalle reisesyke. Ligg unna fettete / oljete mat som chips og kalddrikker. Karbohydrater og proteiner er det beste i tilfeller som dette.

2. Kommuniser med barnet ditt. Distraher barnet så godt som du kan, og gjerne med prat, synging, lek osv.

3. La barnet få et par slurker med vann. Hvis barnet er dehydrert kan dette fremkalle kvalme, og det er ikke noe hyggelig.

4. Hvis barnet kaster opp til tross for alle dine forsøk på det motsatte skal du gi ham/henne vann for å holde dem hydrert.

5. Ha en normal temperatur i bilen. En altfor varm bil vil fort kunne fremkalle bilsyke.

6. Forsetet i en bil er best, men kun når barnet er stort nok til det. Å ha fri sikt fremover kan i mange tilfeller føre til at man unngår å bli bilsyk.

7. Unngå mange og kraftige oppbremsinger. Prøv å ha fin flyt i kjøringen.

8. Du kan stoppe bilen nå og da for å la barnet få komme ut og trekke litt frisk luft.

9. Peppermyntedrops kan faktisk hjelpe mot reisesyke.

10. Kanskje ikke et tips mot reisesyke, men vi tar det med: ha våtservietter tilgjengelig i bilen.

Kjerringråd mot reisesyke

Det er mange tilnærmingen man kan bruke for å unngå reisesyke hos barn, og naturlige midler kan være blant de aller beste behandlingene.

Ingefær: Ingefær kan behandle reisesyke effektivt og fungerer godt ved at det musklene i magen blir roet ned. Man for tak i dette som piller på apoteket eller man kan spise fersk ingefær for å lette på problemene.

Aromaterapi: Eteriske oljer av lavendel og mint er effektive midler mot kvalme.

Akupressur: Noen terapeuter sier at akupressur-armbånd er effektiv for behandling av reisesyke. Dette er tøyelige bånd som has på håndleddet. Disse båndene vil legge press på spesielle punkter på håndleddet for å lette på symptomene på reisesyken.

Reisesyke-medisin

Det finnes naturligvis også medisin / tabletter mot reisesyke, og den vanligste av disse som vi har i Norge heter Postafen.

Postafen kan kun brukes av barn og voksne som er over 6 år! Dette er viktig! Det er trekantmerke på denne medisinen og det betyr at man kan oppleve tretthet når man bruker denne medisinen. Tablettene kan gi deg en likegyldighetsfølelse som egentlig er ganske behagelig hvis man bruker å bli reisesyk eller engstelig når man reiser.

Da har vi gitt deg litt informasjon om hvordan du skal unngå reisesyke hos barn, og så håper vi at du kanskje kan dele denne artikkelen med dine venner!

Lykke til med dine fremtidige reiser med barnet!